CHAPTER NO-3 DEEP WATER

Q1. What had happened when Douglas was three or four years of age?
CHAPTER NO-2 LOST SPRING SHORT ANSWER QUESTIONS
Ans. At the point when Douglas was three or four years of age he was on the California shoreline with his dad. There the ocean waves thumped him down and cleared over him. He felt short of breath covered in the water and was terrified; however his dad chuckled at him.

Q2. What was the misfortune of Douglas?

Ans. One day, an eighteen year old huge bruiser lifted him up and hurled him into the nine feet profound end of the swimming pool. He hit the water surface in a sitting position. He gulped water and went without a moment’s delay to the base. He about kicked the bucket in this misfortune however was some way or another phenomenally spared from the mouth of death.

Q3. What were the arrangement of feelings and fears that Douglas experienced when he was tossed into the pool? What designs did he make to rise to the top?

Ans. The storyteller was unnerved however was as yet ready to think. He chose that as his feet hit the base of the pool, he would make a major hop and rise to the top. Notwithstanding, when he couldn’t figure out how to rise to the top, he was held with frenzy and this deadened his appendages.

Q4. How did Douglas at long last defeat his dread of water?

Ans. Douglas defeated his dread of water by testing the dread itself and going for a few round of swimming in the pool; yet at long last the remaining trepidation he conquered when he went up to Tieton to Conrad knolls and swam over the other shore and back of the warm lake as Doug Corpron used to do.

Q5. What thought of Roosevelt profoundly affected Douglas? How could he apply the idea to his life?

Ans. The prospect of Roosevelt that there is dread in the dread of death, had profound effect on Douglas. He had encountered both the impression of kicking the bucket and the dread of the dread of death. Be that as it may, later he forgot about his dread by testing it by the solid self discipline and firm assurance. He connected it lastly prevailing to defeat the dread.

Q6. How did this experience influence him?

Ans. This experience left him frightful of water for quite a while. He would not like to go close to the pool. He couldn’t appreciate any water-related game and it denied him of the delight of paddling, drifting and swimming.

Q7. Why was Douglas resolved to get over his dread of water?

Ans. Douglas was resolved to dispose of this dread as he couldn’t appreciate any of the games that he had delighted in before. His dread of water kept him far from the pool, as well as from exercises like paddling, sculling and angling.

Q8. How was the educator fruitful in making Douglas an immaculate swimmier?

Ans. The teacher made Douglas an ideal swimmer by evacuating his dread of being suffocated and showing him swimming piece by piece in a time of three months. Amid the preparation he let Douglas swim forward and backward of the pool tying him with a pulley. He showed him to put his face under the water to breathe out and raise above it to breathe in.

Q9. How did Douglas ensure that he vanquished the old fear?

Ans. Douglas swam broadly in every one of the lakes that he knew, endeavoring to free himself of his dread of water. He would swim long lengths, put his head submerged, till all the remaining trepidation was no more. It was at Warm Lake that he was finally ready to dispose of the dread of water that had frequented him for so long.

Long Answer Type Questions

Q1. Give a record of the feelings of dread and feelings of Douglas as he attempted endeavors to spare himself from being suffocated in the YMCA swimming pool.

Ans. At the point when the creator was flung into the profound end of the pool, he was overwhelmed with fear. He could think normally and arranged that he would hop up when he hit the base of the pool. He trusted that along these lines he would have the capacity to ascend to the surface of the water. At the point when this activity did not deliver the coveted outcome, he attempted it again yet futile. Frenzy seized him when he understood that he was inundated in water that was choking out him and servile dread immobilized him making his appendages lethargic and substantial. His thrashing arms neglected to discover anything to clutch and he ended up being pulled down to the base. His lungs hurt and his noiseless shouts went unheard. The mass of yellow water that held him hostage in its grasp created stark fear over which he had no control. At the point when three endeavors to ascend to the surface fizzled, he blacked out. He had encountered the dread that dread of death can deliver.

Q2. How did Douglas conquer his dread of water?

Ans. The dread of water frequented Douglas for a long time till he chose to enlist the administrations of an educator and began rehearsing five days seven days. The teacher concocted a technique by which Douglas could master swimming without fear. Douglas was to wear a belt around his midriff and connected to this was a rope that experienced a pulley that kept running on an overhead link. Following three months, he had started to unwind. The educator likewise put him through the activity of moving his legs in water by the side of the pool and however at first Douglas felt deadened and very unfit to move, with supported exertion, he soon conquered it. The teacher at that point felt that his employment was done and that he had influenced a swimmer to out of Douglas. He swam in various lakes and waterways and it was after he had swum in Warm Lake that he realized that he had finally vanquished the dread of water.

Q3. Why does Douglas as a grown-up relate an adolescence experience of dread and his overcoming of it? What bigger importance does he draw from this experience?

Ans. Douglas, as a grown-up, relates this experience as to him it was bigger than simply conquering trepidation of water. The adolescence experience of nearly suffocating in the pool had been a brush with death and this had delivered in him a more noteworthy want to live. The fear that he had encountered was so genuine to him that no one but he could comprehend the full ramifications of it. It had stirred in him the energy to wreck the dread that had the capacity to cripple him to the degree that it desensitized his faculties and deadened his appendages. This dread kept on frequenting him for quite a long time and reinforced his set out to devastate it for he realized that the main way he could live with himself was the point at which he had accomplished flexibility from it. It was an individual fight that he needed to win. The thorough schedule that he put himself through to beat his dread bears declaration to his self control, mettle and assurance.

Q4. Individuals say that disappointments are the venturing stones. They are the best educators. Talk about in around 125 words.

Ans. It is properly said that disappointment assumes a critical part in a man’s life. Disappointment in one field turns into the reason for investigating accomplishment in different fields. Disappointments make us acquainted with our shortcomings and defects. They turn into the venturing stones and rouse us to battle against odd conditions. Man ought to gain from his errors and endeavor hard to reach at his goal. The majority of the effective people groups fizzled at any progression however could get their objective since disappointments guided them and urged them to invest more energy. One ought to never surrender one’s objective. It is sure that disappointment motivates us to work with more quality and energy. One ought to never get discouraged and sad. All pioneers, warriors, agents, administrators solidly say that disappointments are the columns to progress.

Q5. Solid self control and firm assurance guarantee achievement in your life. Douglas needed to get the hang of swimming however he feared water. He didn’t surrender lastly aced swimming. He demonstrated that where there is a will, there is a way. Compose your perspectives in around 125 words.

Ans. Solid self control assumes an imperative part in our life. Firm assurance and steady diligent work are the signs of progress. A man who wants to accomplish something accomplishes his objectives inside the stipulated time. Resolve of a person gives him quality, vitality, force and energy. It decides the destiny of a person. Total assurance can confront and conquer impediments. No block can crush the self discipline. It is powerful and unrealistic. There is no issue in this world which has no arrangement. It has been demonstrated by extraordinary identities that all impediments can be overwhelmed by sheer assurance. Man has the skill to accomplish anything. Nothing is incomprehensible in this world. He should not be passivist. He ought not have faith in predetermination, but rather on karma. Man can finish each task in the event that he wants. Powerful urge is the essential to progress. There is no extension for frustration in the life of a man who has iron will and resolute assurance.
Q1। डग्लस तीन या चार साल की उम्र में क्या हुआ था?

उत्तर:। इस बिंदु पर जब डगलस तीन या चार साल का था, तो वह अपने पिता के साथ कैलिफ़ोर्निया शोरलाइन पर था। वहां समुद्र की तरंगें उसे ठोकरें और उसके ऊपर साफ़ कर दीं। उन्होंने पानी में सांस की कमी महसूस की और डर गया; हालांकि उसके पिता ने उसे chuckled।

Q2। डग्लस का दुर्भाग्य क्या था?

उत्तर:। एक दिन, एक अठारह वर्षीय विशाल ब्रुइज़र ने उसे उठाकर स्विमिंग पूल के नऊ फुट गहरा अंत में उसे फेंक दिया। उन्होंने एक बैठे स्थिति में पानी की सतह को मारा। उन्होंने पानी को गले लगाया और आधार के लिए एक पल के विलंब के बिना चला गया। वह इस दुर्भाग्य में बाल्टी लात मारी, हालांकि मौत के मुंह से किसी तरह से या किसी अन्य को बचाया गया था।

Q3। डगलस को पूल में फेंक दिया गया था जब भावनाओं और डर की व्यवस्था क्या थी? उसने शीर्ष तक पहुंचने के लिए क्या डिजाइन किए?

उत्तर:। कथाकार अनजान था, हालांकि अभी तक सोचने के लिए तैयार था। उन्होंने चुना कि उनके पैर पूल के आधार के रूप में, वह एक प्रमुख हॉप बनाने और शीर्ष तक बढ़ जाएगा इसके बावजूद, जब वह समझ नहीं सका कि शीर्ष पर कैसे उठे, तो उन्हे उन्माद के साथ आयोजित किया गया और इसने अपने अनुच्छेदों को तोड़ दिया।

Q4। डगलस ने आखिरकार पानी की अपने भय को कैसे हार?

उत्तर:। डगलस ने खुद को डरते हुए और पूल में तैराकी के कुछ दौर के लिए जाकर पानी के अपने भय को हराया; अभी तक लंबे समय तक शेष घबराहट उस पर विजय प्राप्त हुई जब वह टिएटन तक कॉनराड knolls तक चले गए और डॉग कोरप्रॉन के रूप में इस्तेमाल किया गर्म झील के पीछे दूसरे तट पर तैर और।

क्यू 5। रूजवेल्ट के बारे में क्या डग्लस को गहरा प्रभाव पड़ा? वह अपने जीवन के विचार को कैसे लागू कर सकता है?

उत्तर:। रूजवेल्ट की संभावना है कि मौत के भय में भय है, डगलस पर गहरा असर हुआ था। उन्होंने बाल्टी को मारने और मौत के डर के भय के दोनों प्रभाव का सामना किया था। हो सकता है कि ऐसा हो, बाद में वह अपने आप को ठोस आत्म अनुशासन और दृढ़ आश्वासन के द्वारा परीक्षण करके अपने भय के बारे में भूल गया। वह इसे अंतिम रूप से भय को पराजित करने के लिए प्रचलित है।

Q6। इस अनुभव ने उसे कैसे प्रभावित किया?

उत्तर:। इस अनुभव ने उसे काफी देर तक पानी से घृणित छोड़ दिया। वह पूल के करीब जाना पसंद नहीं करेगा वह किसी भी पानी से संबंधित खेल की सराहना नहीं कर सका और उसने उसे पैडलिंग, बहती और तैराकी के प्रसन्नता से इनकार किया।

क्यू 7। क्यों डग्लस ने पानी के अपने भय को खत्म करने का संकल्प किया?

उत्तर:। डगलस को इस भयावहता का निपटान करने का संकल्प किया गया था क्योंकि वह उन खेलों में से किसी की सराहना नहीं कर सके थे जिन्हें उन्होंने पहले से प्रसन्न किया था। पानी का उसका डर उसे पूल से दूर रखा, साथ ही पैडलिंग, स्किलिंग और एलिंगिंग जैसे अभ्यास से भी।

प्रश्न 8। डगलस को एक पवित्र तैराक बनाने में शिक्षक कैसे उपयोगी था?

उत्तर:। शिक्षक ने डगलस को एक आदर्श तैराक बनाकर घबराया और उसे तीन महीनों के एक समय में टुकड़े टुकड़े करके उसे तैराकी दिखाया। तैयारी के दौरान उन्होंने डगलस को एक पुली के साथ बांधने वाले पूल के पीछे और पीछे से तैरने दिया। उसने उसे दिखाया कि वह पानी के नीचे अपना सांस लेने के लिए चेहरे को बाहर निकाला और उसमें सांस लेने के लिए ऊपर उठाए।

प्रश्न 9। डगलस ने कैसे सुनिश्चित किया कि उसने पुराने भय को जीत लिया?

उत्तर:। डगलस मोटे तौर पर हर झील में तैरता है, जिसे वह जानता था, खुद को पानी के डर से मुक्त करने का प्रयास करता है। वह लंबे समय तक तैर जाएगा, उसका सिर जलमग्न रखा जाएगा, जब तक कि बाकी सभी घबराहट नहीं थी। यह वार्म झील पर था कि वह आखिरकार पानी के भय को निपटाने के लिए तैयार था जिसने उसे इतने लंबे समय तक दौरा किया था।

लंबे उत्तर प्रकार प्रश्न

Q1। डगलस की भयावहता और भावनाओं का रिकॉर्ड बताएं क्योंकि उसने वायएमसीए के स्विमिंग पूल में घुटने से खुद को बचाने के लिए प्रयास किए।

उत्तर:। इस बिंदु पर जब निर्माता पूल के गहरा अंत में फंस गया था, वह डर से अभिभूत था वह सामान्य रूप से सोच सकता था और व्यवस्था कर सकता था कि जब वह पूल के आधार पर मारा जाएगा उन्होंने भरोसा किया कि इन पंक्तियों के साथ वह पानी की सतह पर चढ़ने की क्षमता रखेगा। उस बिंदु पर जब यह गतिविधि प्रतिष्ठित नतीजे नहीं दे पाती थी, उसने फिर से इसे फिर से व्यर्थ करने का प्रयास किया। उन्मादी ने उसे पकड़ लिया जब वह समझ गया कि वह पानी में पानी भर गया था जो उसे घुटन कर रहा था और भयभीत हो गया था, जिससे वह अपने अनुयायियों को सुस्त और पर्याप्त बनाने में अक्षम था। उनकी पिटाई करने वाले हथियार को कुछ भी खोजने के लिए छिपी हुई थी और उन्होंने बेस को नीचे खींच लिया। उनके फेफड़ों को चोट लगी और उनकी नीरस चीख़ सुनाई गई। पीला पानी के द्रव्यमान ने उसे पकड़ कर बंधक बना दिया था जिससे उसका पूरा भयावह हुआ, जिस पर उसका कोई नियंत्रण नहीं था। इस बिंदु पर जब सतह पर चढ़ने के तीन प्रयासों को फिसल गया, तो उसने बाहर काला किया। उसे डर का सामना करना पड़ा था कि मौत का भय डिलिवर कर सकता है।

Q2। डगलस ने पानी के भय को कैसे जीत लिया?

उत्तर:। लंबे समय तक डग्लस को अक्सर पानी के डर से पढ़ाया जाता था जब तक कि वह एक शिक्षक के प्रशासन में शामिल होने का चुनाव नहीं करता और पांच दिन सात दिन पढ़ना शुरू कर दिया। शिक्षक ने एक ऐसी तकनीक का गठन किया जिसके द्वारा डगलस बिना तैराकी तैराकी कर सकता था। डगलस अपने मिड्रिफ के आसपास एक बेल्ट पहनने और टी से जुड़ा था
यह एक रस्सी थी जिसने एक चरखी का अनुभव किया था जो एक ओवरहेड लिंक पर चल रहा था। तीन महीने के बाद, वह खोलना शुरू कर दिया था। शिक्षक ने इसी तरह उसे पूल के तरफ से अपने पैरों को पानी में चलने की गतिविधि के माध्यम से डाल दिया था, हालांकि पहले डग्लस ने महसूस किया कि वह बहुत मज़बूत और बहुत ही अयोग्य है और वह सशक्त प्रयासों के साथ, उसने जल्द ही इसे जीत लिया। उस समय के शिक्षक ने महसूस किया कि उनका रोजगार किया गया था और उन्होंने डगलस से बाहर तैराक को प्रभावित किया था। वह विभिन्न झीलों और जलमार्गों में तैरता है और वार्म झील में स्विमिंग के बाद यह महसूस किया गया था कि उसने अंततः पानी के भय को जीत लिया था। Q3। डगलस को एक बड़े होने के नाते क्यों एक किशोरावस्था भय और उसके पर काबू पाने के अनुभव से संबंधित है? वह इस अनुभव से क्या बड़ा महत्व देता है? उत्तर:। डग्लस, एक बड़े होने के नाते, इस अनुभव को उनसे संबंधित बताते हैं कि यह केवल पानी की घृणा को जीतने से बड़ा था पूल में लगभग दम घुटने के किशोरावस्था का अनुभव मृत्यु के साथ एक ब्रश रहा था और इससे उसे और अधिक महत्वपूर्ण रहने की इच्छा थी। उस डर का सामना करना पड़ता था, वह उसे इतना सच्चा था कि कोई भी नहीं, लेकिन वह इसके संपूर्ण असर को समझ सके। इसने उस भयावहता को खत्म करने के लिए उस ऊर्जा को उकसाया था, जिसने उस डिग्री को अपंग करने की क्षमता रखी थी जिसने अपनी संकायों को दिक्कित कर दिया और अपने परिशिष्टों को ख़त्म कर दिया। इस भय ने उसे लंबे समय तक लगातार रखा था और उसने इसे नष्ट करने के लिए अपने सेट को मजबूती प्रदान की क्योंकि उन्होंने महसूस किया कि वह मुख्य रूप से खुद के साथ रह सकता है, जिस बिंदु पर उन्होंने उस से लचीलापन हासिल किया था। यह एक व्यक्तिगत लड़ाई थी जिसे वह जीतने की जरूरत थी। वह अपने स्वयं के नियंत्रण, ताकत और आश्वासन के लिए अपनी भयावह भालू की घोषणा को हरा करने के लिए पूरी तरह से अपना समय रखता है।

Q4। व्यक्तियों का कहना है कि निराशाएं वेंटिंग स्टोन हैं वे सबसे अच्छे शिक्षक हैं करीब 125 शब्दों में बात करें

उत्तर:। यह ठीक से कहा जाता है कि निराशा एक व्यक्ति के जीवन में महत्वपूर्ण भूमिका निभाती है। एक क्षेत्र में निराशा विभिन्न क्षेत्रों में उपलब्धि की जांच के लिए कारण बन जाती है। निराशाएं हमें अपनी कमियों और दोषों से परिचित कराती हैं। वे घुमने वाले पत्थरों में घुस जाते हैं और हमें अजीब परिस्थितियों के खिलाफ लड़ने के लिए उकसाते हैं। आदमी को अपनी त्रुटियों से फायदा होना चाहिए और अपने लक्ष्य पर पहुंचने के लिए कड़ी मेहनत करना चाहिए। प्रभावशाली लोगों के अधिकांश समूह किसी भी प्रगति पर फंसे हुए थे, हालांकि उनके उद्देश्य को प्राप्त किया जा सकता है क्योंकि निराशा ने उन्हें निर्देशित किया और उन्हें अधिक ऊर्जा निवेश करने का आग्रह किया। किसी को अपना उद्देश्य कभी भी आत्मसमर्पण नहीं करना चाहिए यह निश्चित है कि निराशा हमें अधिक गुणवत्ता और ऊर्जा के साथ काम करने के लिए प्रेरित करती है। किसी को हतोत्साहित और दुखी नहीं होना चाहिए। सभी अग्रदूतों, योद्धाओं, एजेंटों, प्रशासकों का कहना है कि निराशाएं प्रगति के लिए कॉलम हैं।

क्यू 5। आपके जीवन में ठोस आत्म नियंत्रण और फर्म आश्वासन गारंटी उपलब्धियां डगलस को तैरने की जमानत प्राप्त करने की जरूरत थी लेकिन वह पानी का डर उसने अंतिम तैराकी को आत्मसमर्पण नहीं किया। उन्होंने प्रदर्शन किया कि जहां इच्छा है, वहाँ एक रास्ता है। लगभग 125 शब्दों में अपने दृष्टिकोण लिखें

उत्तर:। ठोस आत्म नियंत्रण हमारे जीवन में एक अनिवार्य हिस्सा मानता है फर्म आश्वासन और स्थिर मेहनती काम प्रगति के संकेत हैं। एक व्यक्ति जो कुछ करना चाहता है, वह निर्धारित समय के भीतर अपने उद्देश्यों को पूरा करता है। किसी व्यक्ति का समाधान उसे गुणवत्ता, जीवन शक्ति, शक्ति और ऊर्जा देता है यह एक व्यक्ति की नियति का निर्णय करता है।
कुल आश्वासन बाधाओं का सामना कर सकते हैं और जीत सकते हैं। कोई भी खंड आत्म-अनुशासन को कुचलने नहीं दे सकता है यह शक्तिशाली और अवास्तविक है इस दुनिया में कोई समस्या नहीं है जिसमें कोई व्यवस्था नहीं है। यह असाधारण पहचान से प्रदर्शित किया गया है कि सभी बाधाओं को पूर्ण आश्वासन से अभिभूत किया जा सकता है। मनुष्य को कुछ भी हासिल करने के लिए कौशल है इस दुनिया में कुछ भी समझ से बाहर नहीं है।
वह पासविस्ट नहीं होना चाहिए उसे पूर्वनिर्धारित पर विश्वास नहीं होना चाहिए, बल्कि कर्मा पर होना चाहिए। मनुष्य उस कार्य में हर कार्य को समाप्त कर सकता है जिसे वह चाहता है। शक्तिशाली आग्रह प्रगति के लिए आवश्यक है ऐसे व्यक्ति के जीवन में निराशा का कोई विस्तार नहीं है, जो लोहे की इच्छा रखता है और दृढ़ आश्वासन देता है।

CHAPTER NO-2 LOST SPRING SHORT ANSWER QUESTIONS

You may also like...

1 Response

  1. 2017

    […] CHAPTER NO-3 DEEP WATER […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!